Subscribe

Powered By

Free XML Skins for Blogger

Powered by Blogger

Friday, August 25, 2006

PUISI KEMERDEKAAN.


1st i want to let you know that really really sucks at this thing.
Puisi ini adalah rekaan semata-mata tiada kena mengena sama ada masih hidup,sakit,kena penyakit kronik dan mati.
jika ada ia hanya kebetulan saja

Rakyat Malaysia,bulan ini bulan apa,
Bulan ini bulan merdeka, kibarkan jalur gemilang kita,
Tapi jangan ter'over' sangat, sampai satu kereta penuh,
Kita susun seribu langkah, itu pun jangan gerenti ke hadapan,
49 tahun sudah bebas, tapi minda belum bebas.

Lagu 'Negaraku semua orang mesti nyanyi sambil berdiri tegak,
Tak kira pangkat dan darjat, kecuali OKU dan golongan cacat juga warga emas.

Ah pek sudah 'beh' tahan, tapi bukan ah pek seorang,
Minum kopi langsung 'beh song',kenapa 'beh song' kopi langsung tarak manis.
Minyak naik semua naik, tapi gaji jugak turun
apa susah kopi sekarang, dari '2 in 1' hingga ada '8 in 1'.

Merdeka 'time' semua malas nak keluar, pasal astro ada program baru,
ada yang keluar tapi pergi memancing, tapi bukan ikan,
Umpannya hanya duit kaler 'purple', habuannya ialah piao mei.

Orang lain naikan kain bendera,
Ah pek turunkan kain piao mei,
Kalau ah pek baca ini tag me me,
'sure' saya kena 'tiu kaw me' pun-ya.

Kena ini me me dari ace,
'my internet friend since march'
49 tahun sudah merdeka, dari 1957.
4957 pegi la beli 100 big dan 100 small juga 100ibox.

3 orang bloogr saya mahu tag,
Ah Wen orang pertama, dudk kat UK jauh dari malaysia,
Dari UK kita ke Sabah,Mirror orang kedua kerana masih 'virgin' lagi dalam me me
sotong bukan sebarang sotong.sotong ini ialah sotongking orang ketiga saya tag.

Jika ada sudah kena tag,di sini ada backup....
namanya piffles juga orang sabah, tapi menetap di sini,
'Empress' saya janicepa jugak tak terlepas dari me me ini,
Kawan dari Sarawak tak terlepas jugak, Ramblings kawan Ah Ben juga terkena.

Dari ini habisla me me saya,
Diharap anda tak kutuk puisi saya,
kerana saya tak boleh berpuisi,
Dari itu saya ucapkan "TERIMA KASIH".

7 comments:

janicepa said...

my dear fren ....
u done well... but next time pls lah .. mempuisikan short sikit..
kakakaka.. joking ler..

piffles said...

panjangnya puisi ini..
bagaimana saya akan tau sama ada back up akan diperlukan? =P

nyonyapenang said...

ho liao wor, can pantun so long. ;)

Kenny Ng said...

hahahahahahaha.... nice puisi! wa salute sama lu!

AceOne said...

you take how long to write jek??
gua 'kaw tou' same lu.

mirror said...

aiya! why you throw a work bom to me! force to use my head..

ah nel said...

memang hebat brader u mia puisi...